Olivier

Läste i jubileumsboken Thunbolaget 1938 – 1988, att när “Olivier” som nybyggd för Thun hösten 1986 anlände till Skoghall med 3907 ton salt, så slog hon det gamla lastrekordet på Trollhätte kanal/Vänern med över 800 ton. “Olivier”, heter sedan 2008 “Pallas Ocean” och ägs idag av Pallas shipping i Göteborg. Fartyget seglar sedan flera år tillbaka i ett fast timecharterkontrakt för Thunbolagen i Lidköping.

“Olivier” är sedan allra första början intimt sammankopplad med det belgiska gruvbolaget Vieille Montagne, vilka haft gruvdrift vid Zinkgruvan ända sedan 1850-talet. Före 1974 hade Vieille Montagne egna båtar, “Vieille-båtarna”, vilka förde ut malmen (sligen) från Åmmeberg i norra Vättern, via Göta kanal ut i Vänern och vidare ner mot Göteborg, där omlastning till större fartyg skedde för att gå vidare till Antwerpen/Calais. 1974 började företaget nyttja Otterbäcken i Vänern som utskeppningshamn istället, och därmed var det slut med lasttrafik på Göta kanal. Thunbolaget, som sedan flera decennium haft samarbete med Vieille Montagne kom att ombesörja frakterna från Otterbäcken redan i ett tidigt skede. De båda företagen träffade 1985 ett avtal om att bygga ett fartyg som var lämpat för dessa malmtransporter på Vänern. Fartyget var mycket lastdrygt och hade god framkomlighet i is. “Specialfartyget” Olivier hade maximala kanalmått 88 x 13,17 m, och var tillsammans med Ahlmarks “Unden” och “Mangen” de bredaste fartygen på Trollhätte kanal vid denna tiden. I boken kan man också läsa att namnet Olivier kom sig av att sonen till en direktör i Vieille Montagne hette så.

Här om kvällen var jag ute i skymningen för att få några färska bilder på “Pallas Ocean”. Det blev en lång väntan nere vid älven innan hon till slut blev klar med slussar och järnvägsbro i Trollhättan. Jag hade beräknat hennes passering till kl. 21 el. något senare. Kamerainställningarna fick hela tiden justeras allt eftersom tiden gick, och var på gränsen när hon till slut kom kl. 22. Bilderna är tagna från “Sundsberget”, längs cykelvägen Onsjö – Överby. Rådjuren verkade missnöjda över min tämligen långa närvaro, och skällde ut mig från flera håll.

Pallas Ocean lossade sin last i Vänersborg under lördagen, för att senare samma dag sticka upp till Otterbäcken för att sannolikt få ännu en malmlast.

Pallas Ocean  passerar Sundsberget

Pallas Ocean  passerar Sundsberget

Pallas Ocean  passerar SundsbergetPallas Ocean  passerar SundsbergetPallas Ocean  passerar Sundsberget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This function has been disabled for TIDEN ÄR EN DRÖM.